26 Temmuz 2025 Cumartesi

Türkoğlu: Sağlamcılıkla mücadele, cinsiyetçilik ve ırkçılıkla mücadeledir

DEM Parti tarafından düzenlenen panelin açılışında konuşan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, "Sağlamcılıkla mücadele aynı zamanda cinsiyetçilikle ve ırkçılıkla mücadeledir. Kadına yönelik şiddetle mücadele alanlarımız çoklu mücadele alanlarıdır" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi ve Engelli Komisyonu "Barış ve Demokratik Toplum İnşasında Kadınlar Sağlamcılığı Konuşuyor" şiarıyla Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi'nde panel düzenliyor.

Panelin açılış konuşmasını DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu yaptı.

Sağlamcı politikaların engelli bireylerinden yaşamlarından ve haklarından çalmaya devam ettiğini belirten Türkoğlu, "Maalesef bu ülkede engelli olmak demek, ayrımcılığı en derinden yaşamak demektir; 'sosyal yardım' adı altında evlere hapsedilmek, toplumsal yaşamın dışına itilmek demektir. Sağlamcılık ideolojisiyle yapılan yollar, okullar, binalar ve alanlar kadar siyaset, medya, tıp gibi alanlar da engellilerin yaşam hakkını hedef almaktadır. Sağlamcılık ideolojisi de cinsiyetçilik ve ırkçılık gibi söylemde ve eylemde inşa edilen bir ideolojidir" dedi.

'ENGELLİ KADINLAR İKİ KAT FAZLA AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR'
Engelli kadınların ise tüm ayrımcılık türlerine iki kat fazla maruz kaldığını dile getiren Türkoğlu, ülkede engelli birey sayısının güncel verilerinin dahi olmadığına işaret etti. Son olarak 2012'de açıklanan TÜİK verilerine göre Türkiye'de 10 milyon engelli olduğunu söyleyen Türkoğlu, "2025 yılının ilk yarısını geride bırakırken, bu ülkede kaç milyon engelli birey olduğu verisini bilmiyoruz. Ama bu ülkede engellilerin, engelli kadınların, bakım hizmeti verenlerin nasıl sömürüldüğünü ve yok sayıldığını, yaşamdan nasıl izole edildiğini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçe verilerinden çok iyi biliyoruz. 2025 yılının bütçesi görüşülürken engelli bakım hizmetine yönelik açığa çıkan veriler siyasi iktidarın utanç tablosudur. Velev ki veriler güncel ve bu ülkede 10 milyon engelli birey var. Bu bireylerden evde bakım hizmetinde faydalanan kişi sayısı 570 bin ve bu rakamın içerisinde hizmet alan engelli kadın sayısı 260 bin. Geriye kalan 4 milyon 750 bin engelli kadın, yaşamlarını nasıl sürdürüyor kısmında söylenen tek bir söz yok maalesef" ifadelerini kullandı.

'ENGELLİ POLİTİKALARININ AİLE HİZMETLERİNE HAPSEDİLMESİNE KARŞIYIZ'
Türkoğlu, şöyle devam etti: "Evde bakım hizmeti altında verilen ödenek ise 10 bin TL'nin altında ve bu hizmet verilirken cinsiyetçi iş bölümünün yarattığı kodlar devreye girmektedir. Maalesef ki çoğu zaman bakım hizmetini sunan kadınlar olmaktadır. Bu hizmeti sunan kadınlar hiçbir yasal güvenceye sahip değildir ama çalışma verilerinde çalışıyor gözükmektedir. Engelli kız çocuklarının yaşadığı şiddet, taciz ve istismar olaylarının ardı arkası kesilmezken; bunların önüne geçecek tek bir yeterli politika bulunmadığı gibi, bu suçu işleyen failler cezasızlık politikalarıyla ödüllendirilmektedir. Engelli politikalarının aile hizmetlerine hapsedilmesine karşıyız. Bu yüzden bir engelli bakanlığının kurulması gerektiğini defalarca söyledik ve bunun mücadelesini yürütmekteyiz."

"Sağlamcılık ideolojisi ile mücadele yaşamın her alanında çoklu mücadeleyi gerektirir. Engelsizlerin insafına bırakılacak bir mesele değildir ve bu alandaki öznelerin yönetim ve üretim ilişkilerinde doğrudan yer almasını sağlayacak bir siyasete ihtiyacımız vardır" vurgusu yapan Türkoğlu, her daim eşitsizliklerin ve ayrımcılıkların karşısında durmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

'SAĞLAMCILIKLA MÜCADELE, CİNSİYETÇİLİK VE IRKÇILIKLA MÜCADELEDİR'
Türkoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Farklı inançlardan, kültürlerden, kimliklerden gelebiliriz; ancak bizleri buluşturan ortak noktamız eşitlik, özgürlük ve adalet talebimizdir. Çünkü bizler vurulduğumuz yerlerden isyanımızı yükselterek direnişlerimizi birleştiren, yeni bir yaşam mümkün diyenleriz. Engelli kadınların mücadelesi kadın özgürlük mücadelesinin bir parçasıdır. Bakım hizmeti adı altında kadın emeğinin sömürülmesi bizlerin mücadele gerekçesidir. Engelli bireylerin, kız çocuklarının eğitimde ve yaşamda uğradığı haksızlıklar, eşitsizlikler, istismar ve taciz olayları karşısında dayanışmayı büyütmek Kadın Meclisimizin başlıca gündemlerindendir. Tüm bunların temelinde yer alan erkek egemen zihniyet ve bu zihniyetin sağlamcı ideolojisine karşı mücadele bizlerin mücadelesidir. Sağlamcı ideolojinin dili cinsiyetçi ve ırkçıdır. Sağlamcılıkla mücadele aynı zamanda cinsiyetçilikle ve ırkçılıkla mücadeledir. Kadına yönelik şiddetle mücadele alanlarımız çoklu mücadele alanlarıdır. Bu alanları ortak paydada buluşturan da Jin Jiyan Azadi felsefemizdir, kadın dayanışmasıdır."