15 Temmuz 2025 Salı

Turizmde kölelik dönemi: Güçlü tepki veremezsek yayılacak

Rejimin turizm işçilerini 10 gün aralıksız çalışmaya zorlayan yasa değişikliğini değerlendiren Dev Turizm-İş Genel Sekreteri Gökhan Aslan, "Yapılan yasa değişikliğine karşı güçlü bir tepki veremezsek önümüzdeki günlerde tüm işkollarına yayılacağını tahmin etmek zor değil" dedi.

AKP-MHP iktidarı, işçi ve emekçilere dönük saldırılarına hız kesmeden devam ediyor. İktidar son olarak, işçilerin 6 gün çalıştıktan sonra 1 gün tatil hakkını hedefe koydu.

Birkaç gün önce Meclis'te kabul edilen kanuna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan turizm işletme belgesi almış konaklama tesislerinde çalışan yaklaşık 300 bin işçi, 10 gün aralıksız çalıştırılabilecek ve 11. gün tatil hakkını kullanabilecek.

Üstelik kanuna göre hafta tatilinde çalıştırılan işçilerin fazla mesai karşılığı günlük ücretini yüzde 50 zamlı alması gerekiyordu ancak yeni düzenlemeyle birlikte, turizm işçileri 11'inci günde tatil yapacak şekilde çalıştırıldıklarında bu süre fazla mesai olarak sayılmayacak.

Değişiklik sonrası AKP'ye teşekkür eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) avukatı Esin Çetinkaya, "Bu düzenleme esnek çalışmanın mevzuata bir yansıması olmuştur. Bu nedenle, teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz konfederasyonumuz adına. Turizm sektörü için getirilen bu uygulamanın inşaat sektör açısından da geçerli olacak şekilde maddenin revize edilmesinin bu sektör açısından bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

'İŞÇİLER İÇİN SINIRSIZ SÖMÜRÜ KOŞULLARI DESTEKLENDİ'
DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm-İş) Genel Sekreteri Gökhan Aslan, yeni düzenlemeyi ETHA'ya değerlendirdi.

Yasa değişikliğiyle turizm işçilerinin Anayasa'yla korunan dinlenme hakkının büyük oranda zarar gördüğünü vurgulayan Aslan, "Turizm sektörü, güvencesiz çalışmanın, iş kazalarının ve işçi ölümlerinin en fazla yaşandığı sektörlerden biridir. Bu yasa değişikliğiyle patronlara 'esnek çalışma' kolaylığı sağlanırken, işçiler için sınırsız sömürü koşulları desteklenmiştir. Bu değişikliğin bu kadar hızlı ve rahat yapılmasının temel sebebi sektördeki örgütsüzlüktür. AKP hükümetlerinin yıllardır emek ve sermaye politikaları tutarlı şekilde sermayeden yanadır. Esnek çalışma adı altında yapılan bu değişiklik de AKP'nin turizm patronlarının çıkarlarını gözeten bilinçli bir tercihi olarak karşımıza çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

Turizm işkolunun güvencesiz, esnek ve kayıtdışı çalışmanın en yüksek olduğu sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Aslan, "Zaten pek çok işyerinde dinlenme hakkı gasp edilmekte, fazla mesailer verilmemektedir. Sendika olarak karşımıza çıkan ve mücadele ettiğimiz temel sorunlardan da birisidir bu. Esnek çalışma adı altında yapılan bu değişiklikle de birlikte izin hakkı tam olarak patronların keyfine göre verecekleri bir lütuf olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

'GÜÇLÜ TEPKİ VEREMEZSEK YAYILACAĞINI TAHMİN ETMEK ZOR DEĞİL'
Aslan, şöyle devam etti: "Yapılan yasa değişikliğine karşı güçlü bir tepki veremezsek önümüzdeki günlerde tüm işkollarına yayılacağını tahmin etmek zor değildir. Özellikle inşaat işkolu da turizm işkolu gibi sezonluk, güvencesiz ve kayıtdışı çalışmanın yüksek olduğu işkoludur. Sektördeki patronlar da bu yasa değişikliğini fırsata çevirmeye çalışacaklardır."

'TÜM EMEK GÜÇLERİYLE BU YASAYA KARŞI DURABİLİRİZ'
Turizm işkolunun sendikalaşma oranının en düşük olduğu işkollarından biri olduğuna işaret eden Aslan, "TİS yetkisi olan tek sendika da patron yanlısı politikalarıyla bilinmektedir. Sendikamız işyerlerinde ve sokaklarda yürüttüğü mücadeleyle bu yasaya karşı durmaktadır. Elbette ülkedeki tüm emek ve demokrasi güçleriyle birlikte bu yasaya karşı durabiliriz" vurgusu yaptı.