26 Temmuz 2025 Cumartesi

Tayland-Kamboçya çatışması 3. gününde

Tayland-Kamboçya arasındaki sınır çatışması 3. gününde. En az 30 kişinin yaşamını yitirdiği, on binlerce kişininde yerinden edilirken, Tayland, Kamboçya sınırındaki 8 bölgede OHAL ilan etti. Kamboçya, barışçıl bir çözüm istediğini söyledi. 

Tayland-Kamboçya sınır hattında başlayan çatışmalar kısa sürede tırmandı. Tayland F-16'ları devreye soktu, Kamboçya misket bombası kullanmakla tehdit etti. Perşembe gününden bu yana iki ülke karşılıklı ateş ve hava saldırısı içinde. 

ÇOK SAYIDA KİŞİ ÖLDÜ, ON BİNLERCE KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Çatışmalar, Tayland'ın Surin eyaletindeki 80'den fazla köyden ve yakın sınır bölgelerinden yaklaşık 40 bin kişinin tahliye edilmesine neden oldu. Tayland-Kamboçya sınırında meydana gelen çatışmalarda en az 30 kişi yaşamını yitirdi.

Kamboçya'nın BM Büyükelçisi, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın üçüncü gününe girmesinin ardından cuma günü Tayland'a "derhal, koşulsuz" ateşkes çağrısında bulundu. 

TAYLAND 8 BÖLGEDE SIKIYÖNETİM İLAN ETTİ
Tayland ise Kamboçya sınırındaki sekiz bölgede sıkıyönetim ilan etti. 

ABD Güvenlik Konseyi cuma günü geç saatlerde New York'ta kapalı kapılar ardında acil bir toplantı düzenledi ve 15 üyenin tamamı taraflara gerilimi düşürme, itidal gösterme ve anlaşmazlığı barışçıl bir şekilde çözme çağrısında bulundu.

KAMBOÇYA: BARIŞÇIL BİR ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYORUZ
Kamboçya'nın BM Büyükelçisi Chhea Keo, "Biz de anlaşmazlığa barışçıl bir çözüm bulunması çağrısında bulunuyoruz," dedi. Kamboçya'nın Tayland'a saldırdığı yönündeki suçlamalara da yanıt veren Keo, hava kuvvetleri olmayan küçük bir ülkenin kendisinden üç kat büyük bir orduya sahip çok daha büyük bir ülkeye saldıramayacağını belirterek, "Biz böyle bir şey yapmayız" dedi.

SINIR ANLAŞMAZLIĞININ NEDENİ
İki ülke arasındaki sınır anlaşmazlıkları, 1907 yılında Fransa'nın Kamboçya'daki sömürge yönetimi sırasında oluşturulan bir haritaya kadar uzanıyor. İki ülke bu haritayı farklı şekilde yorumluyor. 2008'den bu yana aralıklı olarak askeri çatışmalar yaşanıyor ancak son kez ölümcül bir çatışma 2011'de meydana geldi. O yıl, tartışmalı bölgede yaklaşık bir hafta süren çatışmalarda halkın da arasında olduğu en az 15 kişi hayatını kaybetmiş ve on binlerce sivil yerinden edilmişti. Çatışmalar, her iki tarafın da hak iddia ettiği eski tapınakların bulunduğu ormanlık sınır bölgesinde yoğunlaşmıştı.