26 Temmuz 2025 Cumartesi

Ümraniye'de halkın yaşam ve barınma hakkının ihlal edilmesi Meclis gündeminde

DEM Parti İstanbul Milletvekili Otlu,  Ümraniye Topağacı Mahallesinde hukuki süreç dikkate alınmayarak mahalle halkının yaz sıcağında elektriksiz, susuz bırakıldığını, yaşam ve barınma hakkının ihlal edilmesine tepki gösterdi. Kurum'un derhal yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 4 Mart 2024 tarihli kararıyla İstanbul'da Ümraniye Topağacı Mahallesi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında "rezerv yapı alanı" ilan edildi. Bu ilan, mevcut yapıların deprem riskinden dolayı yıkılıp yenilenmesi amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Altyapı hizmeti (elektrik, su) sağlamayan yapılar için 23 Haziran 2025'te kesim kararı alındı, 24 Temmuz 2025'de Topağacı Mahallesine sabah saatlerinde çok sayıda polis sevk edildi, 25-30 evin elektriği, suyu ve doğalgazı kesildi. Duruma tepki gösteren mahalleliye polis biber gazı ile saldırdı. Bilindiği gibi mahalleli 2B arazisi üzerinde olan evlerinin paralarını ödeyerek yaklaşık 10 yıl önce tapularını aldı ve vergilerini ödedi. Mahalle rezerv alan ilan edildikten sonra karara itiraz edildi ve hukuki süreç başlatıldı. Altyapı kesintisi yapılmadan önce 2025 Şubat ayında ilk acele yıkımlar yapıldı.

Kapıları kırılarak açılan, elektrik, su ve doğalgazları kesilen mahalleli mahkeme
sürecinin sürdüğünü belirterek, yetkililerden resmi belge istedi ancak yetkililer belge sunmadı. Mahalle halkı kentsel dönüşüm adı altında arazilerine, evlerine el konulduğunu, ciddi hak kayıpları yaşadıklarını, imzalatılan muvafakat namenin de teknik terimlerle yazılmış olduğunu ve okuma-yazma bilmeyenlere imzalatıldığını iddia etti. Bu süreçte yaşlılar, çocuklar ve dezavantajlı gruplar mağduriyetler yaşıyor. Hukuki süreç dikkate alınmayarak yaz sıcağında elektriksiz, susuz bırakılan mahalle halkının yaşam hakkı ve barınma hakkı ihlal ediliyor. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un derhal yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. Otlu'nun derhal yanıtlanmasını istediği sorular şöyle: 
🔹"Topağacı Mahallesinin rezerv yapı alanı ilan edilmesinin gerekçesi nedir? Rezerv alan ilan edilmeden önce mahallelinin görüşüşü alınmış mıdır? Karar kimler tarafından alınmıştır?
🔹Topağacı Mahallesinde yapılmak istenen dönüşüme neden mahalleli, demokratik kitle örgütleri ve meslek odaları dahil edilmemiştir?
🔹Mahallede kaç haneye tahliye, yıkım, altyapı kesintisi hakkında resmi tebligatlar yapılmıştır? Bu tebligatlar ne zaman yapılmıştır?
🔹Mahallelinin su, elektrik ve doğalgazı hangi yasal gerekçelerle kesilmiştir?
🔹Rezerv alan ilan edilmesi sürecine dair açılmış davalar devam ederken neden evlerin altyapısı kesilmiştir? Bu işlemin hukuki dayanağı var mıdır?
🔹Yaz sıcağında elektrik ve suyun kesilmesinin yaratacağı olumsuzluklar neden dikkate alınmamıştır?
🔹Mahalleliye şimdiye kadar hangi protokol ve sözleşmeler imzalatılmıştır, İçerikleri nedir?
🔹Kaç mahalleliye ne kadar kira yardımı yapılmıştır? Verilen destekler içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar dikkate alındığında yeterli midir?
🔹Kentsel dönüşüm kapsamında Topağacı Mahallesinde hangi projeler hangi firmalar tarafından yapılacaktır?
🔹Kentsel dönüşüm kapsamında Topağacı Mahallesinde yaşayan kaç kişi yeni projelerden mülk sahibi olacaktır?
🔹Kolluk kuvvetlerinin mahalleliye biber gazı ile müdahalede bulunması kimin talimatı ile gerçekleştirilmiştir?
🔹Mahalleliye gayrimenkul değerleme ve imzaladıkları sözleşmelerin kontrolü konusunda destek ne şekilde verilmektedir?
🔹Topağacı Mahallesi'ndeki sürecin, kentsel dönüşüm değil ranta dayalı dönüşüm olduğu, bazı yapıların yıkılmasının acele bir şekilde hukuksuzca yapıldığı iddialarına ilişkin açıklamanız var mıdır?"