TKŞ: Dilimiz yaşamımız, kimliğimiz, varlığımızdır

Rojava'da Hesekê, Qamişlo ve Kobanê kentlerinde 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla açıklamalar yapan TKŞ, Kürt dilinin özgür olamadığı koşullarda Kürt halkının da özgür olmayacağı vurgulandı. Eylemlerde, "Birleşik özgür sosyalist Kürdistan mücadelemiz, aynı zamanda anadilimizin özgürlüğü için yürütülen mücadeledir" denildi.
Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê, Qamişlo ve Kobanê kentlerinde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla 15 Mayıs Kürt Dil Bayramını kutladı.
'KÜRT DİLİ ÖZGÜR OLAMAZSA, KÜRT HALKI DA ÖZGÜR OLAMAZ'
Kobanê'de basın açıklamasını Yasmîn Kobanê okudu. Kürtçenin yıllarca sömürgeciler tarafından yok sayıldığını, yasaklandığını söyleyen Yasmîn Kobanê, "Asimilasyon politikalarıyla halkımıza unutturulmaya çalışıldı. Topraklarımızı işgal eden güçler, ulusal varlığımızı inkar edenler, en başta dilimizi yok saydılar. Kürtçe konuşanlar hapse atıldı, zulüm gördü" dedi.
Ezilen, sömürülen halklar için anadilin korunması en büyük ulusal görevlerden biri olduğunu belirten Yasmîn Kobanê, "Kürt dili özgür olamazsa, Kürt halkı da özgür olamaz. Birleşik özgür sosyalist Kürdistan mücadelemiz, aynı zamanda anadilimizin özgürlüğü için yürütülen mücadeledir" dedi.
Kürtçenin özgürlüğü, halkımızın direniş tarihinde her zaman önemli bir mücadele konusudur diyen Yasmîn Kobanê, "Dilimiz onurumuzdur" şiarıyla Kürtçenin konuşulması, yazı dili olarak kullanılmasının sağlandığını söyledi.
'DEVRİMİMİZ, DİLİMİZİN ÖZGÜRLÜĞÜ VE GELİŞİMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KAZANIMDIR'
Qamişlo'da yapılan eylemde konuşan TKŞ Meclis üyesi Ronî Qamişlo şunları söyledi: "Dilimiz, halkımızın özgürlüğünün sembolüdür. Halkımız, diline sahip çıkmak için sömürgeciliğin yasaklarına karşı güçlü bir duruş sergiledi. Kürtçe, gazete, radyo ve televizyonlar kuruldu, kitaplar yayınlandı. Halkımız, kendi dilinde yazmayı ve okumayı öğrenmeye başladı. Nasıl ki ulusal varlığımızı ve dilimizi inkar eden sömürgeci BAAS rejimi yıkıldıysa, ulusal kolektif haklarımızı yok sayan faşist sömürgeci Türk devleti de yıkılacaktır. Rojava'da inşa edilen halkçı, demokratik ve kadın özgürlükçü devrimimiz, Kürtçe dilinin gelişimi için önemli olanaklar yarattı. Okullarımızda anadilde eğitim imkanları sağlandı. Halkımızın geleceği olan yeni kuşaklar, kendi dillerinde bilimsel çalışmalar yapacak, edebi ürünler çıkarabilecektir."
'SURİYE'DE KÜRTÇE RESMİ DİL OLARAK KABUL EDİLMELİDİR'
Hesekê'de yapılan açıklamayı okuyan JKŞ Sözcüsü Fadya Sîdo, "Hawar dergisi, Sovyetler Birliği topraklarında yayınlanan Kürtçe Rîya Teze gazetesi gibi Kürtçenin tarihi varlığı, Kürt dili ve edebiyatının geliştirilmesinde önemli rol oynadığını" dedi.
Rojava devriminin, Kürt dilinin özgürlüğü ve gelişimi için çok önemli bir kazanım olduğunu söyleyen Fadya Sîdo, şunları ifade etti: "Bu kazanıma sonuna kadar sahip çıkmak, halkımızın en temel mücadele konusudur. BAAS rejiminin ardından, yeni Suriye anayasasında Kürtçenin resmi dil olarak yer alması çok önemlidir. Kürtçe eğitim dili olarak kabul edilmelidir. Dört parça Kürdistan'da yaşayan tüm halkımızın Kürt Dil Bayramını kutluyoruz. Dilimizin özgürlüğü için Kürtçe konuşalım, Kürtçe okuyalım, Kürtçe yazalım, Kürtçe yaşayalım."