Queen Tarım işçileri taciz, tehdit ve sendikal baskıya karşı eyleme geçti
Dikili'de patronun baskı ve düşük ücret dayatmasına karşı BTO-SEN üyesi olan Queen Tarım işçileri, sendikalaştıktan sonra işyerinde baskılar arttı. İşyerindeki hukuksuzluklara karşı eyleme geçen Queen Tarım işçileri, dayanışma çağrısında bulundu.
İzmir'in Dikili ilçesinde faaliyet gösteren Danimarka menşeili Queen Tarım firmasında çalışan ve büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 350 işçi, patronun düşük ücret dayatmasına, baskı ve mobbingine karşı BTO-SEN üyesi oldu. İşçiler, sendikalaştıktan sonra patron taciz ve tehdidi arttırdı.
Queen Tarım işçileri, Şişli'de bulunan Danimarka Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda sendika temsilcisi ve üniversite öğrencilerinin de katıldığı eylemde, "Queen Tarım'da taciz, mobbing, sendikal baskı var! Toplu sözleşme hakkımız engellemez" pankartı açıldı.
Queen Tarım işçileri adına basın açıklamasını okuyan Beyza Sungur, işçiler olarak düşük ücret dayatmasına, baskı ve mobbinge karşı BTO-SEN'de örgütlendiklerini, 2024 yılının kasım ayında BTO-SEN'e bakanlık tarafından yetki tespit belgesi verildiğini aktardı.
Queen Tarım patronunun keyfi bir biçimde yetki tespitine itiraz ettiğini kaydeden Sungur, "Hukuk tanımaz Queen Tarım işverenliği, bu itirazın gerekçesi olarak da toplu iş sözleşmesi (TİS) ne kadar geç imzalanırsa enflasyon sayesinde o kadar çok kazanacaklarını arsızca ifade etmekten de kaçınmamıştır" dedi.
2025 YILI İÇİN SIFIR ZAM DAYATMASI
BTO-SEN'in patronlara TİS taslağını ilettiğini, patronun ise asgari ücret zammı dışında bir zam vermeyeceğini belirttiğini dile getiren Sungur, "Sonrasında, sendikamız BTO-SEN ile işveren arasında 3 adet görüşme yapılmıştır. İşyeri baştemsilcimizin de yer aldığı görüşmelerde, toplam olarak 30 madde üzerinde anlaşma sağlanmış ve bu durum tutanak altına da alınmıştır" dedi.
Patronun 2025 yılı için sıfır zam dayatmasında bulunduğunu vurgulayan Sungur, "İşyeri komitemizin kararına da uygun olarak sendikamız BTO-SEN tarafından bunun bir teklif olmadığı belirtilerek Queen Tarım işverenine makul bir teklif hazırlaması çağrısı yapılmıştır. Bu noktadan sonra, işverenlik tarafından işyerini sendikasızlaştırma amacıyla çeşitli girişimlerde bulunulmaya başlanılmıştır" ifadelerini kullandı.
İŞÇİLERE BTO-SEN'DEN İSTİFA ETME DAYATMASI
BTO-SEN'in sıfır zam dayatmasını tanımaması üzerine patronun işçilere sendikadan istifa etme baskısında bulunduğunu anlatan Sungur, şöyle devam etti: "Bu süreçte, başta işyeri temsilcileri olmak üzere DİSK üyesi işçilerin performans notları düşürülmeye ve ayrıca kendilerine hem daha ağır ve hem de işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden riskli görevler verilmeye başlanılmıştır. Öyle ki Queen Tarım işverenliği, işyerini sendikasızlaştırarak karını arttırmak amacıyla işçilerin hayatını dahi riske etmekten çekinmemiş; işyerinin sendikal örgütlenmesinde çok önemli bir emeği olan işyeri temsilcisi arkadaşımız Ali Aydın, herhangi bir iş güvenliği tedbiri alınmadan, kuyu nitelikli derin sayılabilecek su toplanan bir mahalle indirilebilmiş; bu yetmemiş, ardından yine herhangi bir güvenlik tedbiri alınmadan sera çadırları üzerinde çalıştırılmıştır. Temsilcimiz Ali Aydın'ın geri adım atmaması üzerine de diğer işçilere gözdağı olması için kendisi hukuksuz bir şekilde kendisi işten çıkarılmıştır."
Patronun işçileri sarı sendikaya geçmeye zorladığını ve hukuksuz olmasına rağmen sarı sendikayla TİS imzalanacağını duyurduğunu anlatan Sungur, bunun da işe yaramaması üzerine patronun doğrudan BTO-SEN üyesi kadın işçileri taciz ve tehdit ettiğini kaydetti.
'KADIN İŞÇİLERE TEHDİT, HAKARET SIRADANLAŞTI'
Sungur, şöyle devam etti: "Kadın işçilere tehdit, küfür ve hakaret etmek sıradanlaşmış, bununla da yetinilmeyerek iş taciz boyutuna kadar getirilmiştir. Özellikle kadın işçilerin ev ve aileleri dolaşılarak tehdit sürecine aileleri de dahil edilmek istenmiş; bununla da yetinilmemiş işyeri temsilcisi olan kadın arkadaşımız silahla kafasına sıkılacağı söylenilerek doğrudan tehdit edilmiştir. Queen Tarım işverenliği ise kendisine bu konuda gelen şikayetlerle ilgilenmek yerine silahla tehdit sürecine dahil olan şoförü tehdit edilen işyeri temsilcisinin servis aracına verecek derecede pervasızlaşmıştır."
Tüm bunlara karşın BTO-SEN'in uyarılarının yanıtsız kaldığını belirten Sungur, firmada taciz, tehdit ve mobbingin devam ettiğinin altını çizdi. Queen Tarım yönetiminin kadın işçilere dönük hakaret, tehdit ve tacizi başta olmak üzere tüm hukuksuzluklara karşı işyerinde protestolar gerçekleştirdiklerini kaydeden Sungur, "Ancak, sorunların çözümü için Queen Tarım işçilerinin artık ulusal ve uluslararası dayanışmaya ihtiyacı bulunmaktadır" dedi.
'SIFIR ZAM DAYATMASINDAN VAZGEÇİN'
Queen Tarım patronuna seslenen Sungur, "İşyeri sizin mülkünüz olabilir ancak, yasalar sizleri de bağlamaktadır. Bilmeniz gerekiyor ki işçileri aç, açık ve keyfi bir şekilde çalıştırma hakkınız bulunmamaktadır. Hukuka uyun, yasalara saygılı olun. İşçilere baskı uygulamayı bırakın, hakaret ve küfür edilmesinin önüne geçin. Kadın işçilere yönelik tacizleri durdurun. Haksız yere işten çıkardığınız işyeri temsilcimizin görevine başlamasını sağlayın. İşçilerin sendika seçme ve toplu sözleşme hakkına saygı duyun. Sıfır zam dayatmasından vazgeçin, makul bir TİS teklifi hazırlayın!"
DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Danimarka'daki Queen Tarım merkezine çağrı yapan Sungur, "Ana işveren olarak, sadece Türkiye'deki İş Yasaları'na değil; Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri, BM İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) Çok Uluslu Şirketler İçin Rehber İlkeleri gibi aslında firmanızın da taahhüdü olan temel insan hakları ve çalışma standartlarına aykırı koşulları dayatamazsınız" dedi.
Sungur, tüm emek dostlarına dayanışma çağrısında bulunarak, "Gelin bu mücadeleyi hep birlikte örelim, hep birlikte kazanalım" ifadelerini kullandı.