29 Mayıs 2025 Perşembe

Lüleburgaz'da zorunlu arazi toplulaştırmasına karşı panel

Zorunlu arazi toplulaştırmasına karşı Lüleburgaz'da köy muhtarlarının çağrısıyla bir panel düzenlendi. Panelde, toprakların şirketlerin eline geçmemesi için köylülerle birlikte mücadele yürütülmesi gerektiği kaydedildi. 

Kırıklareli'ne bağlı Lüleburgaz'da zorunlu arazi toplulaştırmasına ilişkin panel düzenlendi. Osmancık, Kaynarca, Cevizköy, Poyralı, Ceylanköy, Hamzabey, Eskitaşlı, Yenitaşlı, Ertuğrulköy, Karaağaç, Celaliye, Tatarköy, Hamitabat, Çeşmekolu, Sakızköy, Emirali, Alacaoğlu, Ovacık, Çengelli, Oklalı, Düğüncübaşı köy muhtarlarının çağrısıyla düzenlenen panel Lüleburgaz Esnaf ve Sanatkarlar Odası düğün salonunda gerçekleştirildi.

'ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI KÖYLÜLER İÇİNSE NEDEN ZORUNLU'
Söz alan Trakya Toprağıma Dokunma Platformu Sözcüsü Cengiz Atlı, tarım ve gıdada tekelleşmenin gelecek nesilleri aç bırakacağını söyledi. "Arazi toplulaştırması, üretici köylüler içinse neden zorunlu" diye soran Atlı, "Her köyde referandum düzenlensin. Halka rağmen yine de yapacaksan, tarım arazileri köyün her bir yanına dağıtılmasın. Aynı bölgede yani adada birleştirilsin. Yol yapacaksan çiftçinin tarlasından kesilmesin, istimlak bedeli ödensin. Yıllarca ecrimisil ödeyerek işlenen tarlalar bugüne kadar rayiç değeri üzerinden hak sahibine veriliyordu. Toplulaştırma ile ancak büyük şirketlerin satın alabileceği ihalelerden vazgeçilsin. Üretici köylüler bu arazilerde halkın gıdasını üretmeye devam etsin. Her köy için oluşturulan 7 kişilik komisyon, memurlar yerine tamamı üretici köylülerin seçtiği kişilerden oluşsun. Arazilerin derecelendirilmesi bilimsel kriterlere göre yapılsın. Köyün dört yanından alınan numunelerin analizi doğru sonuç vermez. Sıcak su kaynaklarını, kapalı sulama sistemini, temiz derelerin suyunu üretici köylü kullansın. Şirketlerin arazilerinin bu kaynakların hemen yanıbaşına taşınmasından vazgeçilsin. Tarım arazilerini satın alan zenginlerin bu arazileri çitlerle çevirip tarımdan koparmasana ve betonlaştırmasına göz yumulmasın. Şirketlerin talebiyle yapılan yolların verimli tarım arazilerinden geçirilmesinden vazgeçilsin. Betonun, asfaltın yenilmeyeceğini anladığımızda çok geç olacak. Tarım arazileri uluslararası büyük şirketlerin eline geçtiğinde paramız olsa bile sağlık tarım ürünlerine, gıdaya ulaşmamız mümkün olmayacak dedi" dedi. 

ÜRETİCİ KÖYLÜLER İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI
Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca da, Trakya çiftçisinin yaşadığı zorlukları anlattı. Maliyetlerin yüksekliği, yeterli desteğin olmaması, kuraklık vb nedenlerle zaten zor durumda olan çiftçilerin "zorunlu arazi toplulaştırması" adıyla yapılan uygulama nedeniyle yeni sorunlarla boğuşmak zorunda kalacağını belirtti. Köylerde ekilemeyen, biçilemeyen tarım arazisinin bulunmadığını, üretici köylülerin büyük çoğunluğunun bu uygulamanın büyük adaletsizlikler getireceğini gördüğünü söyledi. Üretici köylülerin yaşadıkları sorunlara karşı birlikte hareket etmek zorunda olduğunu belirtti.

Tarım yazarı ve çiftçi Abdullah Aysu ise tarım arazilerinin Osmanlı Devletinden bugüne nasıl el değiştirdiğini, toprak ağalarının nasıl oluştuğunu anlattı. 1946 yılına kadar devam eden tarımda toprak ağalarının egemenliğinin sona erdirilmesi için önerilen toprak reformu çalışmalarının yine toprak ağaları eliyle nasıl engellendiğini anlattı. Günümüzde ise tarım arazilerinin gıda şirketlerinin eline geçtiğini ve bu durumun yaratacağı sorunlara dikkat çekti.

CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan ve ziraat mühendisi Rahim Asar da Trakya topraklarının şirketlerin eline geçmemesine karşı mücadelenin önemine dikkat çekti.