İsrail-Şam arasında anlaşma yapıldı iddiası

HTŞ çetesi lideri Golani'nin, İsrail ile ilişkileri "normalleştirmeyi" amaçlayan bir ön anlaşmayı onayladığı iddia edildi. İbrahim Anlaşmaları çerçevesinde yürütülen gizli görüşmelerin, diplomatik ilişkilerin kurulması ve ekonomik işbirliği gibi maddeleri içerdiği belirtiliyor.
Amerikan haber ajansı The Media Line, Şam yönetiminin devredildiği HTŞ çetesinin İsrail'le ilişkileri "normalleştirme" adı altında İbrahim Anlaşmaları'na katılmayı hedefleyen gizli müzakereler yürüttüğünü iddia etti.
Görüşmelerin Arap ve emperyalist devletlerin arabuluculuğunda gerçekleştirildiği belirtilen haberde, hangi ülkeler olduğuna ilişkin bilgiye yer verilmedi. The Media Line, Golani'nin, İsrail'le ilişkilerin normalleşmesini öngören ön anlaşmayı "onayladığını" ve bu adımın Şam'ın geleneksel politikalarına "büyük bir yön değişikliği" getirebileceğini ileri sürdü.
2020 yılında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, ABD aracılığıyla İsrail'le görüşmelere başlamış ve İbrahim Anlaşmaları imzalanmıştı. Sudan ve Fas da daha sonra bu sürece katılmıştı. Bu anlaşma doğrultusunda, Arap ülkelere Filistin halkının özgürlük mücadelesini bir kenara bırakarak, İsrail'le "diplomasi, güvenlik ve ekonomik temelde bölgesel işbirliği" yapmıştı.
SIZAN ANLAŞMA MADDELERİ
The Media Line, Golani'nin onay verdiği ön anlaşmayla İsrail'i tanıdığını duyururken, İsrail'in de Şam yönetimini tanıyacağını iddia etti. Golani'nin imzaladığı ön anlaşmada ayrıca şunların yer aldığı öne sürüldü:
♦ Elçiliklerin açılmasıyla tam diplomatik ilişkiler kurulması.
♦ Düşmanlıkların resmen sona erdirilmesi ve ihtilafların diyalog yoluyla çözülmesi.
♦ Teknoloji, enerji ve tarım odaklı ekonomik işbirliği.
♦ Terör ve aşırılığa karşı güvenlik koordinasyonu.
♦ Turizmi kolaylaştıracak doğrudan sivil uçuş hatları.
♦ Kültürel ve halklar arası değişim programları.
♦ Yerel aktörlere siyasi ön şartlar dayatılmadan bölgesel barış girişimlerine destek.
♦ Üç semavi din arasında dinlerarası diyaloğun teşviki.
♦ Uluslararası hukuk ve BM şartına bağlılık.
Golani'nin, bölgede yaşanan gelişmeler ve "izolasyondan çıkmak" için anlaşma koşullarını kabul ettiği savunuldu.
GOLAN TEPELERİ GÜNDEMDE
İsrail medyasına göre Golani, 1967'den beri İsrail işgali altında bulunan ve 1981'de ilhak edilen Golan Tepeleri'nin geleceğini görüşmeye açık olduğunu ifade etti. Ancak HTŞ rejimi, İsrail'in Suriye topraklarını bölmeye çalışmasının "kırmızı çizgi" olduğunu vurguladı.
GOLANİ DOLAYLI MÜZAKERE AÇIKLAMASI YAPMIŞTI
Suriye'nin yeni cumhurbaşkanı olan HTŞ çetesi lideri Golani, Mayıs ayının ilk haftasında yaptığı açıklamada, İsrail'le arabulucular üzerinden dolaylı müzakerelerin sürdüğünü duyurmuştu. Aracı ülkenin BAE olduğu iddia edilirken, BAE aracılık iddiasını reddetmişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşmesinin ardından Paris'te basın toplantısı düzenleyen Golani, "Durumun kontrolden çıkacağı bir noktaya ulaşmamak için arabulucular vasıtasıyla dolaylı müzakereler yapıyoruz" demişti. İsrail'in Suriye içişlerine müdahalesinin durdurulması için İsrail'le temas halinde olan tüm ülkelere çağrıda bulunan Golani, "müzakerelerin temel amacı, İsrail'in BM aracılığıyla imzalanan 1974 tarihli ayrışma anlaşmasına uyması ve bu çerçevede geri çekilmesi" demişti.