30 Nisan 2025 Çarşamba

DEM Parti: Engelliler 1 Mayıs'ı sağlamcılığın sömürüsü altında karşılıyor

1 Mayıs'a giderken engellilerin çalışma hayatında yaşadığı sorunlara ilişkin açıklama yapan DEM Parti Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi, "DEM parti olarak, engelliler eşit yurttaşlık temelinde temel hak ve hizmetlere, çalışma ve bağımsız yaşam hakkına erişebilene kadar sağlamcılık ideolojisiyle mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'ne giderken engellilerin durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'de 10 milyon engelli ve ailelerinin 1 Mayıs'ı derin yoksulluk koşullarında karşıladığını belirten Çelebi, "Erişilebilirlik sorunları yıllardır ötelenen engellilerin eğitim, istihdam, ulaşım, sağlık ve çalışma hakları ekonomik kriz koşullarında aşınmış durumdadır" dedi.

Engelli işgücü, istihdam ve işsizlik durumuna dair TÜİK ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bir veri sunamadığına dikkat çeken Çelebi, eldeki veriler incelendiğinde engellilerin yaklaşık yüzde 80'inin iş gücü piyasasının dışında kaldığını belirtti.

'MİLYONLARCA ENGELLİ ÇALIŞMA HAKKINI HİÇ KULLANAMIYOR'
İş bulabilen engellilerin ise her gün erişilebilirlik sorunlarıyla boğuştuğunu, mobbing ve ayrımcılıkla mücadele ettiğini kaydeden Çelebi, şöyle devam etti: "Bu yapısal nedenlerle milyonlarca engelli çalışma hakkını hiç kullanamıyor. Türkiye'de kamu ve özel sektörde uygulanması gereken istihdam kotaları tam olarak uygulanmıyor. Engellilerin nüfus içerisindeki oranına göre zaten düşük olan bu yasal kotaların yüzde 10 bandına yükseltilmesi ve bu konudaki denetimlerin artırılması gereklidir. Kamu kurumları ve bazı bakanlıkların mevcut yüzde 3'lük oranı bile istihdam etmemesi ve bu durumun yıllarca sürmesi iktidarın engelli hakları karşıtı sağlamcı politikalarının bir sonucudur. Bu olumsuz durumun hızla giderilmesi, engelli işsizliği ve yoksulluğunun azaltılması amacıyla atama bekleyen yüz binlerce engelli içerisinden her yıl en az 20 bin atama yapılmalıdır."

'ENGELLİLERE DÖNÜK ÖDENEK DESTEKLERİ ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ'
Kamuda işe alınan engellilerin yüzde 75'inin erkek olduğunu ve kadın engellilerin işe alımlarda ayrımcılığa maruz bırakıldığını söyleyen Çelebi, "İktidarın sağlık ve sosyal güvenlik politikaları yaşanan derin ekonomik kriz karşısında işlevsizleşmiştir. Engellilere yönelik verilen ödenek destekleri enflasyon karşısında erimiştir. En çok verilen ödenek bile asgari ücretin yarısının altında kalmıştır. Bu ödeneklerle engellilerin yoksulluğa karşı korunması mümkün değildir. Yine engellilerin çoğu ithal olan ortez, protez, ortopedik cihaz, işitme cihazı ve tekerlekli sandalye ile diğer yardımcı teknolojik aletleri erişilmez hale gelmiştir. SGK destek ödemeleri ile güncel-reel fiyatlar arasında bir uçurum vardır" dedi.

'BİNLERCE İNSAN İŞ KAZALARI NEDENİYLE ENGELLİ KALIYOR'
Çelebi, şöyle devam etti: "Engellileri yük olarak gören, engellilere sunulması gereken temel hizmetleri lütuf olarak ele alan bu iktidarcı ve ayrımcı anlayışı kabul etmiyoruz. Evleri, sokakları, kamu hizmetlerini ve işyerlerinin dizaynlarını sağlamcılık zihniyetiyle düzenleyenler engelliler için yaşam, çalışma ve üretim imkanlarını yok etmektedir. Her gün 5-6 işçinin iş cinayetleri kapsamın yaşamını yitirdiği Türkiye'de binlerce insanın iş kazaları nedeniyle engelli kaldığı ve yaşamının geri kalan bölümünde sistematik bir ayrımcılık, yoksulluk ve işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldığı bilinmelidir. DEM parti olarak, engelliler eşit yurttaşlık temelinde temel hak ve hizmetlere, çalışma ve bağımsız yaşam hakkına erişebilene kadar sağlamcılık ideolojisiyle mücadele edeceğiz."